BARTOMEU

 

Estimats amics:

 

    El meu nom és Bartomeu i soc la parella de la Maria. El meu nom es deu al patró de l’antic municipi de Sants. Soc un rei construit l’any 1946 pel taller El Ingenio per participar a les processons de Corpus de la Parròquia de Sta. Maria de Sants.

     Després de restar tancats a la parròquia uns anys, el 1985 ens van recuperar, es va crear la Colla Gegantera de Sants i en Domènec Humbert ens va restaurar. Aquesta nova etapa ha fet que la meva participació sigui més intensa al barri. L’any 2000 em van fer roba nova per poder reservar la original, ja que va ser feta per les antigues empreses téxtils del municipi de Sants.

    Ara som a les Cotxeres per poder ser més a prop de tots vosaltres. El Secretariat ens cuida i la Colla Gegantera ens treu a ballar a la seva trobada al barri i pel meu sant, a les festes de Sants. Com diu un company de Madrid:

La Reina i jo som feliços de ser amb vosaltres.
 

 

 

 

Maria

 

Estimats amics:

 

    El meu nom és Maria i soc la parella del Bartomeu. El meu nom es deu a la Parròquia de Santa Maria de Sants. Soc una reina construida l’any 1946 peltallerEl Ingenio per participar a les processons de Corpus de la Parròquia de Sta. Maria de Sants.

    Després de restar tancats a la parròquia uns anys, el 1985 ens van recuperar, es va crear la Colla Gegantera de Sants i en Domènec Humbert ens va restaurar. Aquesta nova etapa ha fet que la meva participació sigui més intensa al barri. L’any 2000 em van fer roba nova per poder reservar la original, ja que va ser feta per les antigues empreses téxtils del municipide Sants.

    Ara som a les Cotxeres per poder ser més a prop de tots vosaltres. El Secretariat ens cuida i la Colla Gegantera ens treu a ballar a la seva trobada al barri i pel meu sant, a les festes de Sants. Em tracten com una reina.

 

Una petó a tots: Maria

 

 

XAVA

 

Hola, amics:

 

    El meu nom és Xava i soc la parella de la Xinxa. L’any 1986 el Secretariat d’entitats va voler construir uns gegants representatius del barri i ens va escollir a nosaltres, uns treballadors téxtils de la indústria que es va instalar al municipi de Sants al segle XIX.

    Ens va construir el Gremi d’Artistes de Sants i la colla gegantera ens porta per tots els barris de Barcelona i arreu Catalunya on ens conviden a ballar a lescercaviles amb molts més gegants. Al barri em trobareu a les Cotxeres, i sortim a ballar per la Trobada gegantera a Sants amb els nostres amics, i al pregó de les festes de Sants acompanyant la Maria i en Bartumeu.

    El meu nom es deu a que la gran quantitat d’immigrants que van venir a treballar a les fàbriques de Sants, parlaven el català amb l’accent de la seva terra, i aquesta forma de parlar se l’anomenaXava. M’encanta portar el nom d’un exemple d’integració.

 
Sort i salut, amics:Xava
 

 

 

 

XINXA

 

Hola, amics:

 

    El meu nom és Xinxa i soc la parella del Xava. L’any 1986 el Secretariat d’entitats va voler construir uns gegants representatius del barri i ens va escollir a nosaltres, uns treballadors téxtils de la indústria que es va instalar al municipi de Sants al segle XIX.

    Ens va construir el Gremi d’Artistes de Sants i la colla gegantera ens porta per tots els barris de Barcelona i arreu Catalunya on ens conviden a ballar a lescercaviles amb molts més gegants. Al barri em trobareu a les Cotxeres, i sortim a ballar per la Trobada gegantera a Sants amb els nostres amics, i al pregó de les festes de Sants acompanyant la Maria i en Bartumeu.

    El meu nom es deu a que les treballadores sortiem dels tallers molt brutes i amb pudor a les màquines que feiem servir, però una bona rentada fa que sigui a punt per ser amb vosaltres a qualsevol carrer, plaça o escola.

 

Sort i salut, amics:Xinxa

 

 

POL

 

Hola, amics:

 

    El meu nom és Pol i soc un gegantet. Vaig ser construit per en Josep Alcover“Pitu” l’any 1991 per que la gent més jove de la colla gegantera pogués participar a les cercaviles.

    Al sortir de l’escola amb la cartera a l’esquena i la bata, em donen pa amb xocolata per berenar ,i un colom a l’altre ma em demana la seva ració de pa.

    Deseguida em vaig fer amic de tots vosaltres i vull ser-ho molt de temps. M’agrada molt que em saludeu pel carrer i em crideu pel meu nom, i quan soc a Cotxeres que em visiteu.

 

Molts petons a tots:Pol.

 

 

FRUCTUÓS GELABERT

 

 
 

Estimats amics:

 

    El meu nom és Fructuós Gelabert i soc un capgrós. Vaig ser un ebenista que va construir la seva pròpia càmbra de cinema l’any 1987 i vaig realitzar pel.lícules i documentals. Estic considerat el pioner del cinema català ¡!

    Em van construir l’any 1997 amb motiu de la inauguració del passatge que porta el meu nom i desde llavors vaig amb els gegants de Santsa ballar amb ells, i mentre soc a Cotxeres os veig passar amb la meva càmera.

 

 

Encantat de ser amb vosaltres: Gelabert.

 

LA LLUNA

 

    Estimats amics:

 

    Soc la Lluna, un capgrós dels gegants de Sants. Em va construir en Pitu l’any 1997 per que em filmés en Gelabert amb la seva càmera.

    Encara que porti un cohet a l’ull, no perdo el somriure, i de nit soc fosforescent, com la lluna de veritat.

 

 

Una abraçada a tots:La Lluna